Alaca Dağ

Murgul ilçesinin doğusunda yer alan Alacadağ (2.844 m) kabaca güneybatı-kuzeydoğu yönünde uzanır. Dağlık alan, küçük akarsular tarafından yarılarak çok arızalı bir biçim almıştır. Dağın Murgul Çayı'na bakan yamacında eğimin fazlalığı nedeniyle yer yer heyelanlar meydana gelmiştir. Bir heyelan sonucu oluşan set gölü Karagöl, oldukça sarp bir alanda ve ormanın içerisinde Kara Tepe'nin (1.678 m) kuzeydoğusunda yer alır. Alacadağ 1.650 m yükseltilerden zirvesine (2.844 m) kadar oldukça sarp, kayalık bir görünüme sahiptir. Dağın özellikle kuzeydoğu yamaçları akarsu aşındırmalarıyla yarılmış ve parçalanmıştır. Bu vadilerden en büyüğünü Kokolet Deresi'nin açmış olduğu vadi oluşturur.
Altıparmak Dağları

Altıparmak Dağları (3.562 m), Yusufeli ilçesinin kuzeybatısında yer alır. Kuzey-batı doğrultusunda uzanarak Rize ile il sınırını oluşturur. Altıparmak Dağları sıradağlar biçiminde uzanır. Birçok dağ bu silsileye mensuptur. Çok sayıda buzul gölünün yer aldığı Altıparmak Dağları, Barhal Çayı’nın da kaynaklarını oluşturur. Trekking ve dağcılık sporlarına elverişlidir.
Arsiyan Dağı

3167 m. Yalnızçam Dağları silsilesinin kuzeydoğu ucunda yer alır. En yüksek yerleri Kençiyan Tepesi ve Kanlıtepe’dir. Şavşat’ın Pınarlı, Demirkapı, Ilıca köyleri ile Ardahan’ın Posof ilçesi arasında kalır. Arsiyan Dağı’nda Şavşat’ın Cevizli, Yaşar köyü, Saylıca ve Kayadibi köylerine ait yaylalar bulunur. Ayrıca sınırları bu dördünden ayrı olmak üzere Yoncalı köyü yaylalarının bir kısmı da Arsiyan yaylası içindedir. Ilıca Köyü'ne ait olan çayırlık alan ile Gürcistan, Posof ve Pınarlı köyü ile mülkiyeti henüz tartışmalı aslen Yaşarköyü Cevizli ve Kayadibi köyleri ile Pınarlı köyüne ortak olan kışla ve bazen yayla olarak adlandırılan Velat ile sınırlıdır. Şavşat’ın kuzeyinde yeralan bu dağın eteklerinden Gürcistan’a ait sınır karakolları ve gözetleme kuleleri görünmekte. Dört bir yanı göllerle kaplıdır. Dağcılık sporuna oldukça uygun bir dağ olan Arsiyan’ın dağcılara sunduğu bir güzelliği de tırmanış boyu çiçek tarlaları ve uçsuz bucaksız çimenleri adımlayarak çıkılan zirve rotasıdır. Yükseldikçe ayrı bir doğal güzellikle karşılaşılan dağdan Şavşat’ın denizi andıran ormanları nefis manzaralar sunuyor. Zirvenin hemen altındaki düzlüğe çıkıldığında manzaraya yeni göllerle birlikte kar ve bulutlar da eklenir. Sınır bölgesi olduğu için Arsiyan yaylasına giriş ve çıkışlar Arsiyanda yer alan ASkeri birlik tarafından denetlenmektedir. Yayla çıkış mevsimlerinde bölgeye giriş çıkış yapacakların isimleri Askeri makamlara bildirilmektedir. Bu bildirime ilişkin bir tezkere düzenlenmekte ve aile reislerine verilmektedir. Ancak son zamanlarda artan turistik ziyaretler nedeniyle, geçici olarak giriş çıkış izni verilmektedir. Ancak bu husus bir izin olarak adlandırılmadığı için vatandaşlarca rutin kimlik kontrolü olarak adlandırılmaktadır.
Avşek Dağı

2730 m. Çoruh Nehri'nin güneyinde yer alan dağlardan birisidir.
Boylu Dağı

Boylu (Nakırel) Dağı, Yusufeli ilçesinde, Boyalı köyünün 3 km batısında yer alan bir dağdır. En yüksek noktası 2.600 m.
Büyükdağ

2239 m. Çoruh Nehri'nin kuzeyinde, Yusufeli ilçe merkezi-Çıralı köyü-Sebzeciler köyü arasında yer alan bir dağ.
Cin Dağı

Sahara Dağı’nın devamı sayılan Cin Dağı, Şavşat’ın Pınarlı-Meşeli köyleri ile Ardahan’ın Posof-Hanak ilçeleri arasında sınır oluşturacak biçimde uzanır. En yüksek yeri Karakaçrak Tepesi’dir (3073 m). Çevre köyler tarafından yazın yayla olarak kullanılır. Mansurat ve Sarbiyela Geçitleri yaz aylarında köyler arasında ulaşımı sağlar. Kışın yollar kardan kapanır ve bağlantı kesilir. Sahara Tabiatı Koruma Parkı’nın yakınlarında yer alan Cin Dağı, dağcılara kolay ve keyifli bir tırmanış, mutheşem parkur ve manzaralar sunar. Zirvesinden Yalnızçam Dağları ve Ardahan köylerini seyretmek mümkündür.
Cabrasan

Yusufeli Günyayla köyünde bir dağ adı.
Demirdağ
Yusufeli ilçesinin batısında yer alan bir dağ. En yüksek noktası 3.515 m.
Deve Dağı
3202 m. Yusufeli ilçesi ile Erzurum'un İspir ilçesi arasında yer alan, il sınırı oluşturan bir dağ.

Dibdiba dağı 

Karçal dağlarının zirvelerindendir. 3170 m yükseklikteki tepe Ortaköy (Berta)
kuzeyindedir.

Doğu Karadeniz Dağları


Doğu Karadeniz Dağları, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kıyı ve iç kesimlerinde yer alan dağların genel adıdır. Bu dağlar Çoruh ve Kelkit depresyonlarıyla kıyı ve iç sıralar olmak üzere ikiye ayrılır. Kıyı sıraları giderek alçalıp Gürcistan sınırına kadar uzanır. Bu dağların doğu kesimine Rize Dağları adı verilir. Rize Dağları'nın en yüksek noktası Kaçkar Dağı’dır. Bu dağlarda buzul sırtları ve buzullaşma izleri yaygındır. Batıya doğru Soğanlı ve Zigana Dağlarıyla devam eden sıradağlara Giresun Sıradağları adı verilir.
Bu kesimde en yüksek dağ, Karadağ ve Karagöl Dağı’dır. İç kısımda sıralanan sıradağlar, kıyı dağlarına kabaca bir yay çizerek sıralanır. Doğudan batıya doğru, Yalnızçam, Mescit, Kop, Otlukbeli ve Köse Dağları uzanır.
Doğu Karadeniz Dağları, kıyı ve iç kesimleri birbirinden ayırır; bu kesimler farklı bir iklime ve bitki örtüsüne sahiptir. Kıyı sıradağlarında iklim daha ılıman ve bitki örtüsü geniş ormanlık alanlardan oluşur. İç kesimde bulunan sıradağlar daha sert karasal iklimin etkisi altındadır ve ormanlık alanlar kıyı kesimine oranla daha az yer kaplar.
r
Gül Dağı

Kükürt Dağı'nın kuzeyindedir. En yüksek noktası Boğatepe'dir (3.131 m)
Güngörmez Dağı


Yusufeli ilçesinde, Barhal Çayı’nın güneyinde ve Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın sınırında yer alan volkanik bir dağdır. Güngörmez Dağı’nın üç ana zirvesi vardır: Eğerli Tepe (3.223 m), Sürk Tepe (3.384 m) ve Direkli Tepe (3.523 m). Dağın derin vadilerinde birçok buzul gölü bulunur. Bu buzul gölleri Kartal Gölü, Yeşil Göller, Şaşkanalı Göl, Savkaz Gölü, Karagöl, Ortası Kuru Göl, Küçük Göl ve Büyük Göl adlarıyla anılır.
Güngörmez Dağı, adını eteğinde bulunan ve sadece güneş battıktan sonra akan Güngörmez Suyu’ndan alır. Direkli Tepe ile Sürk Tepe arasında kalan Peterek (Çevreli) Suyu’na yakın bir yerde bulunan Güngörmez Suyu’nun kaynağı, gölgede kaldığı için çok zor erir. Bu yüzden de pınar ancak güneş battıktan sonra su akacak hale gelir. Sabaha karşı donarak akmayan pınar, böylece, eteklerinde bulunduğu dağa da adını vermiştir.
bibl: Özcan Yüksek-Yıldırım Güngör; Güngörmez: Dağı Aramak, Atlas, 191, Şubat 2009.

Karadağ

2399 m. Yusufeli ilçe merkezinin güneyinde yer alan bir dağ.
Kargıyel Dağı
Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  kağrıyel dağı.jpg
Görüntüleme: 427
Büyüklüğü:  54.5 KB (Kilobyte)
Kargıyel / Karguyel Dağı (2790 m), Yusufeli Demirkent-İşhan köyleri arasında bulunan bir dağ.

Divanü Lûgat-it-Türk: karguy : Dağ doruklarına veya yüksek yerlere minare şeklinde yapılan yüksekçe yapılar olup, düşmanın gelmesini haber vererek, halkın hazırlanmalarını sağlamak ve eşyalarını almaları için üzerlerinde ateş yakılan kule (III, 241).
Bu dağa da tepelerinde bulunan Karguy adı verilen bu kulelerden dolayı Kagıyel/Karguy-el adı verilmiştir. Küçük bir kale görünümünde olup, birbirlerini görebilecek biçimde inşa edilmiş olan bu tür gözetleme, haber iletme kulelerine dağlık bir coğrafyaya sahip olan Yusufeli’nin her tarafında bolca rastlanır. Özellikle Çoruh Vadisi boyunca sıralanmış olan bu kuleler hemen dikkat çekerler.


Karçal Dağları


Karçal (ya da Karçhal) Dağları, Doğu Karadeniz Dağları’nın doğu ucunda, Gürcistan sınırına yakın küçük bir dağ silsilesidir, Borçka'nın doğusunda yer alır. En yüksek noktası 3.428 m'dir. Kaçkar Dağı'ndan (3.932 m) sonra, ilin en yüksek ikinci dağıdır. Karçal Dağları’nın en önemli zirvesi Karçal Dağı (3.428 m), aynı zamanda Karadeniz Bölgesi’ndeki en yüksek zirvelerden biridir. Diğer önemli zirveler arasında Ziyaret Tepesi (3.200 m), Sildirizi (2.415 m), Fındık (2.070 m), Tavgele (2.579 m), Gorgit (2.000 m) ve Beyazsu platoları (2.000-2.200 m) sayılabilir.
Karçal Dağları’nın yüksek kesimleri büyük ölçüde Tersiyer ya da Kuvaterner bazalt/dolerit kayalardan oluşmuştur. Daha alçak kesimlerde ise çoğunlukla üst kretase volkanik kayalar bulunur. Dağların yüksek kesimlerinde genellikle yazları serin ve yağışlı, kışları soğuk ve kar yağışı bol bir okyanus iklimi hakimdir. Yılda 1.800 mm’den fazla yağış ve ortalama % 82 nem oranıyla Karçal Dağları'nın kuzey yamaçları, Türkiye’nin en yağışlı ve en nemli alanlarından biridir. Karçal Dağları, yaşlı ve gür ormanları, zengin bitki örtüsü ve florası nedeniyle Türkiye'nin önemli alanlarındandır, Önemli Bitki Alanı ve Önemli Orman Alanı sahalarını barındırır.

Kaçkar Dağı


Artvin, Rize ve Erzurum illeri sınırlarının birleştiği noktadadır. En yüksek tepesi 3.932 m'dir. Bu tepe, aynı zamanda Artvin'in en yüksek doruğudur. Doğu yamaçları Çoruh Vadisine dik olarak uzanır. Dağın yapısında volkanik aratabakalı katmanlar; bu katmanların arasında da billur kayaçlar bulunur. En yüksek kesiminde, kuzeye doğru dil biçiminde uzanan üç kısa vadi buzulu vardır. Bunlardan en uzun olanının boyu 1.500 m'yi biraz aşar. Buzul, 2.850 m’ye kadar iner. Toplam alanı 1.5 km2'nin biraz üzerindedir. Karadeniz kıyı dağları üzerindeki en büyük buzuldur.
bibl: Yurt Ansiklopedisi, “Artvin” maddesi.

Sahara Dağı

Yalnızçam Dağları silsilesi içerisinde yer alan bir dağ. En yüksek noktası 2799 m. Şavşat-Ardahan karayolu bu dağdan geçer. Her yıl Temmuz ayında düzenlenen geleneksel Sahara Pancarcı Festivali, bu dağın eteklerinde bulunan Kocabey köyü Kışlalar mevkiinde yapılır.

Sapacık
Şavşat-Akdamla köyüne ait yayla. Rakım 2142 m. Alanı yaklaşık 20 hektar. Gürcistan sınırında, ormanlık bir alandır.
Tesin Dağı

2314 m. Çoruh Nehri'nin güneyinde yer alan dağlardan birisi.
Tozan Dağı

2700 m. Eski adı Habaracel. Yusufeli Günyayla köyünün 6 km kuzeyinde yer alan bir dağ.

Velisor Dağı
3000 m. Yusufeli Balalan köyünün batısında yer alan bir dağ.

Yalnızçam Dağları

Yalnızçam Dağları, Anadolu'nun kuzeydoğusunda, Ardahan, Artvin ve Erzurum illeri arasındaki yüksek sıradağlardır. Bir tarafı Doğu Karadeniz, diğer tarafı Doğu Anadolu Bölgesi'ne bakar. Artvin'in doğusunda, Ardahan'ın kuzey (Posof, Hanak, Damal) ve kuzeybatısında, Erzurum'un Olur ilçesinin kuzeyinde yer alır.
Yüksekliği 3.050 m'yi bulan Yalnızçam Dağları silsilesi, Kuzeydoğu Anadolu'nun kıyı kesimiyle iç bölgeleri ayıran sınırda yer alması nedeniyle, bitki coğrafyası ve buna bağlı olarak da iklim ve bitki örtüsü çeşitliliği bakımından önemlidir. Bitki örtüsü, geniş ve nemli Picea orientalis (Doğu ladini) ormanı, zengin bitki türleri içeren dağ çayırlan, subalpin çalı ve açık alpin mera topluluklarından oluşur. Alanda çoğu Türkiye'nin başka yerinde yetişmeyen yaklaşık 80 nadir takson bulunur.

Ziyaret Dağı
2752 m. Yusufeli'nin Çamlıca-Esendal-Öğdem-Tarakçılar köyleri arasında yer alan bir dağ.