Hygiea

Hygiea

Hygiea
Ocak 07
16:322015
Asklepios’un çoğu tanrı ve tanrıça olan geniş bir ailesi vardır.
• Oğulları:
o Telesphorus (nekahet devri tanrısı),
o Makhaon (cerrahların tanrısı),
o Podaleiros (görünmeyen kötülükleri iyi eden tanrı).
• Kızları:
o Hygiea (Hijyen-temizlik tanrıçası),
o Panacea (her tür ağrıları dindiren tanrıça / tıbbi bitkilerin sorumlusu)
o İaso
o Akeso
o Aigle
Bazı mitoloji belgelerinde Asklepios’un iki oğlu olduğunu yazılıdır ve oğullarına Aslepiades adını verirler. İki erkek çocuk nitelemesinde muhtemelen nekahet devri tanrısı Telesphorus ve cerrahların tanrısı Makhaon konu edilmiştir.
Telesphorus gençlik enerjisini ve iyileşme gücünü sembolize eder. Telesphoros külahlı bir paltoya sarılmış olarak görülür. En önemli tapınağı Bergama’ mızdaki Asklepion kutsalındadır ve daire şeklindeki bu yapı, nekahet devresindeki hastalar için ümit kaynağıydı.
Asklepios’un oğulları pek fazla anılmamasına karşın kızları Panaceia ve Hygeia efsanevi nitelikleriyle bilinirler. Asklepios sanatını, kızı Hygieia ve Asklepiades diye sıkı bir lonca düzeni içinde birleşen hekimlerin aracıyla ilk çağ sonuna dek sürdürmüş bir tanrıdır. Öyle ki, halefleri olan hekim/rahipler bile onun efsanevi Asklepios oğulları kişiliğinden faydalanmışlardır ve Aslepiades ismiyle anılmışlardır.
Adı sağlık anlamına gelen Hygieia ise, hekim tanrı Asklepios’un en önemli kızı ve yardımcısıdır. Hygieia yalnız hasta insanlara değil, hayvanlara da bakar, dertlerine deva olurdu. Hekimlikle ilgili bütün tanrılar gibi o da yer altı simgeleri taşır ve özellikle yer altı yaratıklarının en özgürü olan yılanla bir arada gösterilirdi.
En enteresanı ise, Hygiea’nın hiçbir efsanesinin olmamasıdır.
Hygiea gösterimlerinde kimi zaman, boynundan sarkan bir yılana kadehle içki sunarken görülür. Hygeia genelde hastalıkları önleyen kişidir ve çoğunlukla babası, şifa verici Asklepios ile birlikte gösterilir. Bu durum ise, Yunanlıların hastalıkların önlenmesini, tedavisi kadar önemli gördüklerini ifade eder. Sebebi ise gayet basit: o tarihlerde, sağlığı kaybettikten sonra tekrar geri kazanmak günümüze oranla çok daha güç olduğundan, fizik ve psikolojik sağlığı kaybetmemek daha fazla önem kazanıyordu.
Hygia’ dan Hijyen sözcüğü türemiş ve giderek dilimiz de kullanılmaya başlanmıştır: işte Hygia, tarihte ilk defa karşılaştığımız koruyucu hekimliğin tanrıçasıdır.
Batı ülkelerinin tersine, memleketimizde -günümüzde dahi- koruyucu hekimliğin pek fazla anlam ifade etmediğini düşünürsek, o devirlerdeki salgın hastalıkları önleyebilme açısından koruyucu hekimliğin çok ileri bir görüş olduğu açıktır.
Buradan çıkarılacak belki iki sonuç olabilir:
o Koruyucu Hekimliğin, İyileştirme Hekimliğinden daha kolay ve daha ucuz olduğu,
o İnsanın psikolojisinin sağlamlaştırılmasıyla vücut sağlığını korumanın daha kolay olabileceği.
Sonuç olarak ve kısaca:
• Hijyen Türkçede Sağlık demektir.
• Hijyenik de Sağlıklı.
İnsan düşününce neler üretebiliyor değil mi?
Keşke bizlerin de başkalarının eksiklerini göreceğimize, düşünerek ve çalışarak toplumumuza bir nebze katkımız olsa..
Paylaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.