Parlamentoda en çok kanun teklifi sahibi ABANALI; .SABRİ TIĞLI

.SABRİ TIĞLI
(CHP eski milletvekili,(Sabri Tığlı’nın 132-133 kanun teklifi vardır.) Sendikacı, 1952 yılındaTürk-İş Konfederasyonu'nun kurucu ve ilk yöneticilerinden)
*
-1973 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu milletvekili olarak TBMM'ye girer, 12 Eylül 1980’e kadar 2 dönem üstü üste Kastamonu milletvekilliğini sürdürür.
''Sabri Tığlı’nın yaşamında Abana göç olgusu ile de ayrı bir öneme sahiptir. Çocukluk ve gençlik çağındaki yoksunluklar nedeniyle genç nüfusun İstanbul’a ve yurtdışına göç etmesi derinden etkilemiştir onu. İnsanların doğdukları yerde doyabilmesi için bir şeyler yapma isteği, 1970’li yıllarda Abana’da bir fabrika kurma hayalini doğurmuş ve bunun araştırmalarına başlamıştır.
Öncelikle böyle bir fabrikanın hangi ihtiyacı karşılayabileceğini anlamak düşüncesiyle İstanbul’da iş yapan hemşerileri ile görüşür, hemen büyük çoğunluğu imalat sanayinin farklı alanlarında çalışan hemşerilerinin ortak ihtiyacının elektrik motoru üzerinde toplandığını görür. Böyle bir fabrika kurulması durumunda ortak olabileceklerini ve alışveriş edeceklerine dair hemşerilerinden söz alır.
Milletvekili olması nedeniyle kolay irtibat kurabildiği Sanayi Bakanlığından, Türkiye’nin elektrik motoru ihtiyacı ve üretimi hakkında bilgiler alır. Birkaç farklı firma ile denemeden sonra Siemens’den teknoloji alarak bir elektrik motoru fabrikası kurma projesi şekillenmeye başlar. Siemens’in Abana Elektromekanik’e kendi teknolojisini kullanma izni vermesinin ardında ise o yıllarda Siemens Genel Müdürü olan Arnold Hornfeld vardır. Bay Honfert o güne kadar KOÇ grubu dahil hiçbir Türk firmasına verilmeyen teknoloji kullanım iznini talebeliğinden beri dostu olan, Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı’nda birlikte çalıştığı Sabri Tığlı’ya vermiştir.
Abana Elektromekanik projesi ile Avrupa İskân Fonu ve Dünya Bankasına başvurulur ve bunların her ikisinden de olumlu kararlar çıkar. 1980 sonrası tüm gücünü alınan krediler ile fabrikayı kurmaya adar. Yurtiçi ve yurtdışından birçok insan şirkete hissedar olur ve Abana Elektromekanik bir işçi yatırım firması olarak kurulur.

Abana Belediyesi’de fabrika hissedarlarındandır, Abana ile İlişi arasındaki fabrika arazisi hisse karşılığı belediye’den alınmıştır. Uzun çabalar ve emekler sonrası fabrika inşaatı biter, yurtdışından elektrik motorlarının üretiminde kullanılacak makineler gelir ve 1983 yılında Sabri Tığlı’nın kendisine gönderdiği mektuptan etkilenerek Abana’ya gelen dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından fabrikanın resmi açılışı yapılır. Fabrika üretime başlar, ilk üretilen motorlarda İran’a ihraç edilir, sonrasında ise iç piyasada motor eksiğini gidermek için çalışmaya başlar.
Evet, Sabri Tığlı anlat anlat bitmez, hizmetlerini yaz yaz bitmez. İlçeliğin geri kazanılması, Abana’da bazı şahısların yeri hatalı, yanlış yorumlarını çok yaptıkları Liman, Abana Siemens Motor Fabrikası. 1978 yılında o zamanki parayla 25.000.000 TL.sermaye ile kurulan 1981 yılında 200.000.000 çıkarılan sermayesi 1982’de 400.000.000 TL çıkarılan sermayesi ile yapılan Yatırım değeri 3.000.000.000 TL bir tesis yaratıldı.Yüzlerce insan bu Fabrikada çalıştı, emekli oldu ama şimdi yerinde yeller esiyor..''
MEHMET ŞENOL
*
2013 HAZİRAN AYINDA KAYBETTİĞİMİZ SABRİ TIĞLI'YA, VATANIMIZA YAPTIĞI HİZMETLERDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYOR, RAHMET VE SAYGIYLA ANIYORUZ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.