''atatürk'e verilen sıfatlardan biri.
şişli'ye bağlı şişli-harbiye arasındakl caddedir. yaklaşık 4 km uzunluğunda olup iş merkezleri, bankalar, çarşılar, müzeler ve lokantalar içerir.
ismi sonradan halaskargazi olmuştur. istanbul'un işgal altında olduğu yıllarda mustafa kemal atatürk bu caddede bir ev tutmuş, annesi ve kız kardeşiyle birlikte buraya yerleşmiştir. bu tarihlerde atatürk'ün buradaki evi çok hareketli günler yaşamıştır. daha sonra caddenin ismi 'kurtarıcı' anlamına gelen 'halaskar' ve 'gazi' kelimelerinin birleştirilmesiyle atatürk'e atfen halaskargazi olarak değiştirilmiştir.'' ULUDAĞSÖZLÜK
KAYNAK
Halâskârgazi Caddesi, Taksim Meydanı'ndan başlayarak Mecidiyeköy'e doğru giden yolun Harbiye'den Şişli Camii'ne kadar uzanan bölümü. Yaklaşık 1,3 km uzunluğunda olup üzerinde iş merkezleri, bankalar, çarşılar, müzeler ve lokantalar bulundurmaktadır. Kenter Tiyatrosu bu cadde üzerindedir.
YanıtlaSilBugün Taksim Meydanı'ndan Şişli Camii önlerine kadar uzanan; Taksim'den Harbiye kadarki bölümünün adı Cumhuriyet Caddesi olan, Harbiye kavşağından Şişli Camii'ne kadar da Halâskârgazi Caddesi adını alan yolun bütünü, Cumhuriyet öncesinde Şehit Muhtar Bey Caddesi idi. Bu ad caddeye 31 Mart Olayı (1909) sırasında Taksim civarında şehit olan Muhtar Bey'in anısına verilmiştir. İstanbul'un işgal altında olduğu yıllarda Mustafa Kemal Atatürk bu caddede bir ev tutmuş, annesi ve kız kardeşiyle birlikte buraya yerleşmiştir. Bu tarihlerde Atatürk'ün buradaki evi çok hareketli günler yaşamıştır. O dönemlerde Şişli Caddesi adını taşıyan caddenin ismi 1927 yılında 'Kurtarıcı' anlamına gelen 'Halâskâr' ve 'gazi' kelimelerinin birleştirilmesiyle Atatürk'e atfen Halaskârgazi olarak değiştirilmiştir.
KAYNAK: WİKİPEDİA