EFSANE: SEYYİD VAKKAS HAZRETLERİ... (GİRESUN)




Giresun şehir merkezi, Çınarlar mevkiinde, Cumhuriyet İlköğretim Okulunun yanında metfun bulunan Seyyid Vakkas Hazretleri, isminin başındaki Seyyid sıfatından da anlaşılacağı üzere peygamber efendimizin soyundandır. (TORUNU HÜSEYİN'İN)
Hayatı hakkında kesin bilgi olmayan, Seyyid Vakkas Hazretleri’nin II. Mehmet döneminde Giresun ve çevresinde yerleşmiş bir uç beyi olduğu bilinmektedir. Doğum tarihi bilinmeyen, Seyyid Vakkas Hazretleri 1461 tarihinde metfun bulunduğu yerde şehit edilmiştir. 15’cı yüzyılda yapılan mezarının üzerine 19.’cı yüzyıl ’da Osmanlı mimarisinin tipik özelliğini gösteren bugünkü türbesi yapılmıştır.
Seyyid Vakkas Hazretleri’nin vazifesi icabı Giresun’da bulunduğu bir sırada, çıkan çatışmada metfun bulunduğu yerde şehit edildiğine inanılır. Bu şehadetle ilgili olarak halk arasında şu efsane anlatılmaktadır. Seyyid Vakkas Hazretleri ve birlikleri Giresun’u almak için yaptıkları savaşta çok mücadele verirler. Savaşın bir anında düşmanın bir darbesiyle Seyyid Vakkas Hazretleri’nin başı gövdesinden ayrılır. Kopan başını koltuğunun altına alıp orada bulunan son düşman askerini öldürünceye kadar savaşır. Bu arada evinin penceresinden bakmakta olan bir Rum kadın Seyyid Vakkas Hazretleri’ni görünce “Başı kopmuş bir adam savaşıyor” diye bağırır. Bunun üzerine Seyyid Vakkas Hazretleri olduğu yere yığılır. Cesedi şehit olduğu yere gömülür. 



2.Efsane;

Seyyid Battal Gazi, Abdurrahman Gazi gibi, Seyyid Vakkas da Hz.Peygamber ile kan bağı bulunan bir savaşçıdır. İslam dinini yaymak ve cihat etmek için Karadeniz Bölgesi’ni tercih etmiş. Efsanemize bakacak olursak Giresun’u almak için bir fındıkkabuğuyla denizleri aşarak Giresun’a gelmiş, emrindeki askerleri kuvvetleri de bir fındık içi ile günlerce beslemiş. Pontus Devletine son vermek Karadeniz Bölgesi’nde İslam dinini yaymak isteyen Sultan Fatih’in ordusuna katılmış Uç Bey’i olmuştur. Giresun Kalesi’nin denizle buluştuğu Metamorphisis Kilisesine gitmiş gizlice bilgi toplamaya çalışmış. Bu durum süregelirken Hristiyanlar tarafından fark edilmiş ve yakalanmak istenmiş. Seyyid Vakkas savaşmayı tercih etmiş ve kellesini kaybetmiş. Kaybetmesine kaybetmiş fakat kopan kellesini kolunun altına alarak uzun süre savaşmış; bir çokta düşman öldürmüş. Savaşmaya devam ederek Kale eteklerine kadar gelmiş. Kadının biri bu hali görmüş ve hayret içinde çığlık atması üzerine de sırrı ortaya çıkmış olduğu için düşüp ölmüş. Bu durum halkın hafızasında yer etmiş zamanla ve mezarı üzerine bir türbe inşa edilmiştir.

Bayram Ali Kavalcı


KAYNAK


AMASYA'DAKİ SEYYİD VAKKAS TÜRBESİ..

Seyyid Vakkas Türbesi / AMASYA –Taşova –Akınoğlu Beldesi

Türbenin Yeri: Seyyid Vakkas Türbesi Amasya İli Taşova İlçesi Akınoğlu Kasabasının mezarlığındadır.
Seyyid Vakkas Türbesi
Seyyid Vakkas Kimdir: Seyyid Vakkas aslen Ürdün’lü olduğu söylenmektedir. 1245 yıllarında bölgeye gelip yerleşmiş ve kendi zaviyesini kurarak burada ilim, irfan yaymıştır. 1265 yıllarında vefat ederek burada defnedilmiştir. Seyyid Vakkas adına son üç yıldır anma toplantısı düzenlenmektedir.
Seyyid Vakkas Türbesi
Türbenin Durumu: Türbe mezar şeklinde olup üzeri açıktır. Türbede ayrıca iki kişinin daha mezarı vardır, bunların kimler olduğu bilinmiyor.  Yalnızca sağ yanında yatan merhumenin Seyyid Vakkas’ın eşi olduğu söylenmektedir. Mezarında bir sütun parçası baş taşı olarak kullanılmıştır. Türbe bir duvarla çevrilmiştir ve bir kapısı vardır. Mezarlar arasında ufak bir namazgah da mevcuttur.
Seyyid Vakkas Mezarı
Ziyaret Nedeni: Akınoğlu Kasabası için kutsal kabul edilen Seyyid Vakkas sık sık hayır duası için ziyaret edilir. Ayrıca mayıs ayının ilk haftasında yağmur duası için ziyaret edilerek toplu namaz kılınır, koç, keçi kurban edilerek burada toplu olarak yemekler yenilir.

Menkıbeler: 1-) Seyyid Vakkas’nın mezarını soyan hırsızların etrafı duvarla örülür ve bu duvarı bir türlü aşamazlar. Aldıklarını geri bırakıp, tövbe eden hırsızlar duvarın yok olduğunu görünce oradan kaçarak uzaklaşmışlar.
2-) Seyyid Vakkas’ın mezarı bir türbe ile örtülmek istenmiş. Türbe bitince herkesin göz önünde yıkılıvermiş. Bunun üzerine Seyyid Vakkas üstünde türbe istemiyor denmiş ve bir daha yapılmamıştır.

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006 / www.tekder.org   


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.