KIRKLAR (KIRK KARDEŞLER) EFSANESİ

Malatya, Battalgazi Yöresi
KIRKLAR (KIRK KARDEŞLER) EFSANESİ
''Battalgazi halkının rivayetine göre zamanında halk arasında yaşayan bir Bey varmış. Bu Bey'e bir türlü kız beğendiremiyorlarmış. Gel zaman git zaman bu Bey, bir kervanla gelen bir Rum kızını görür, bu kıza âşık olur. Allah’a şöyle yalvarır. “Allah’ım bu kızı nasip et de bana evlat yüzü gösterme.” Beyin bu duası kabul olur. Bir Rum kızı olan sevgilisini babasından ister. Hristiyan olan kız babası önce kızını vermek istemez, Fakat kızının da Bey’e gönlünün olduğunu ögrenince kızını vermek için şart koşar, Bey’den kırk torun ister. Ancak bu şekilde kızının müslüman olmasına izin vereceğini ve hayatları boyunca onlara destek olacağını söyler.
Allah’a yaptığı duayı unutan Bey bu şartı kabul eder. Müslüman olan sevgilisiyle evlenir. Bu evlilikten uzun sure çocukları olmaz. Bey karısını kaybetmek korkusuyla devrin hekimlerini dolaşır, bir türlü çaresini bulamaz. O zamanlar yörede yaşayan bir şeyhin yanına giderek ondan yardım ister. Şeyh daha önce Allah’a vermiş olduğu sözü hatırlatarak, ona dualar okumasını öğretir. Bey evine döndükten sonra rüya görür. Bu rüyasına bir anlam veremez. tekrar o ermiş kişiye gider. Ermiş adam rüyanın tabirini yapar ve kırk tane çocuğunun olacağını ve bu çocukların hiçbirinin uzun süre yaşamayacağını söyler. Öldükten sonra bu çocukları bir tepeye gömmesini ister.
Beyin çocukları olur. Ama hiçbiri uzun süre yaşamaz ve Bey ermişin tavsiyesine uyar, ve bu tepeye kendi elleriyle gömer. Bu tepeye beşik şeklinde bir taş koyar. Bu olay şehir halkının üzerinde büyük etki bırakır. Böylece burası ''kırklar'' adıyla kutsal bir yer haline gelir. En sonunda Bey ve karısı da ölür ve onlarda buraya gömülürler.
Bugün çocuğu olmayanlar gelip bu beşiği sallayarak, dileklerinin olmasını isterler. ''Serdar Okan.
.
Not: Kırklar Mezarlığı'nda gerçekten de ''Taş Beşik'' var mı?

KAYNAK
.

“Taşları Sergileyip Koruyacağız”


Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki tarihi mezar taşlarının bulunduğu Kırklar Mezarlığı’nın, devam eden kazı çalışmasının ardından açık hava müzesi ya da mezar taşları koleksiyonu olarak değerlendirilmesi plânlanıyor.
Malatya Valisi Ulvi Saran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selçuklu döneminde önemli bir yerleşim yeri olan Battalgazi ilçesindeki, 120 dönüm alana yayılan Kırklar Mezarlığı’nda Selçuklu ve daha önceki dönemlere ait mezar taşlarının bulunduğunu söyledi.
Geçen yaz aylarında, burada bir kazı çalışması yaptıklarını hatırlatan Saran, 10 dönüm alanı kazdıklarını, bu kazılar sonucunda çok değerli mezar taşları bulduklarını belirtti.
Bu mezar taşlarının Hicri 700’lü yıllara kadar indiğini anlatan Saran, burada Abbasi Devleti dönemine ait mezar taşları bulunduğunu kaydetti. Yine mezarlıkta daha sonraki dönemlere ait mezar taşları da olduğunu ifade eden Saran, Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu döneminden kalan mezarlıktaki mezar taşlarının dik olarak yerleştirildiğini, Kırklar Mezarlığı’nda ise mezar taşlarının lahit biçiminde olduğunu bildirdi.
Bu mezar taşlarının çok önemli tarihi değer taşıdığını ifade eden Saran, bu taşlardan ait olduğu dönemin nüfusuna, sosyal yaşantısına ilişkin çok önemli veriler elde edildiğini, aynı zamanda kazılarda sikkeler de bulduklarını belirtti.
Kazıları sürdüreceklerini bildiren Saran, ”Şu anda mezar taşlarını uzmanlara okutuyoruz. Bunları rapor haline getireceğiz. Belki Abbasi dönemine ilişkin önemli bir kısım insanın orada yaşadığı, gelip gittiği, belki önemli komutanlar, devlet adamları, seyyahların mezarları orada olacaktır. Mezar taşları okundukça önemli kişilerin burada yattığı belli olacaktır” dedi.
Mezar taşlarının kazı ve okunması bittikten sonra bir koruma sistemi içerisine alınacağını kaydeden Saran, ”Bir açık hava müzesi ya da bir mezar taşları koleksiyonu gibi değerlendirmek suretiyle bu eserleri hem koruyacağız, hem de gelecek nesillerin görmesini sağlayacağız” diye konuştu.


HABER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.