Türk kadınının unutulan geleneği “Saç örgüleri” hangi anlama gelir?
Deryanur Ayhilal, Türk kadınında saç şeklinin önemi ve değeri ile ilgili araştırma yaptı. Bakın araştırmada unutulmaya yüz tutmuş hangi değerler ve şekiller var :
TÜRKLER’DE UNUTULAN BİR GELENEĞİ PAYLAŞMAK İSTEDİM
Türkler’de “Saç Koşak Toyu” diye adlandırdıkları saç düğünü (töreni) yapılır. Bu törenden sonra evli kadın saçını iki tane örmeye başlar.Torun sahibi olmuş kadınların Balaçuk’lu saçı veya ceviz topuzu saçı olmaz. Uzun saçını iki tane örerek onu “saç tenge” dedikleri altın veya gümüşten yapılmış pullarla birleştirirler.Kocasından ayrılan ya da kaybeden genç kadınlar “cuvan” diye adlandırılır. Onlar ceviz topuzu saç koymakla birlikte saçını beş, yedi veya dokuz… tane olarak tekli sayıyla örerler.
Çocuk sahibi olunca da “balaçuk saç” diye adlandırılan bir modeli uygular. Örülen uzun saçın bitimine genç kadının sahip olduğu çocuk sayısını ifade eden minİk örgüler eklenir. Süs olarak ceviz topuzu da yapılabilir.
Mesela Uygur yazarı Zordun Sabır’ın “İzdiniş” romanında bir hanıma ait şöyle kısa bir tasvir vardır: “O ince, orta boylu idi. İki tane örülmüş kalın uzun saçı kalçasından geçiyordu. Bu saçlar kunduz tüyü gibi kara ve parlaktı.” Bu cümlede evli kelimesi geçmemesine rağmen tasvirin evli bir hanıma ait olduğunu saçının iki tane örüldüğünden anlamamız mümkündür.
Uygurların “Sümbül saç” diye adlandırdıkları uzun ve gür saçlar Uygur kadınlarının güzellik sembolüdür. Nitekim Uygur kızlarının uzun saç bırakma ve onu tanelere ayırarak örme adeti çok eski dönemlerden kalmadır. Asırlardır devam eden bu adetlerde bir takım kurallar şekillenmiş ve bu saç örgüleri sayılarına göre ayrı bir anlam kazanmıştır.
Deryanur Ayhilal – Haberlinks
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.