20 Aralık 1930 Cumartesi Saat : 06.00








Atatürk´ün Kırklareli´ne Gelişi

Resmen açıklanmamış olmakla beraber Mustafa Kemal Paşa´nın önce Kırklareli´ne geleceği haberinin duyulması Kırklareli halkında büyük bir sevinç ve heyecan yarattı. Esasen Mustafa Kemal´in tüm gezileri her zaman her yerde ve daime büyük heyecan ve sevinç vesilesi olmuştur. Kırklareli´nde de öyle olmuştur. Köylerde, kasabalarda, kentlerde "GAZİ GELECEK" haberi dalga dalga yayılmıştır ve bir coşku havası yaratmıştır. Kırklareli bir "KIVANÇ FIRTINASI"na tutulmuştur.

"Gazi Kırklareli´ne gelecek" diyen halk günlerce bu konuyu konuştu. O´nu en iyi biçimde karşılamanın hazırlıklarına başladı. Her ne kadar zamanın içişleri Bakanı Şükrü Kaya, Büyük Kurtarıcı´nın karşılanması biçimi hakkında bir telkinde bulunmamış ise de, halk ve ilgililer görkemli bir karşılamanın boyutlarını çoktan tespit etmişti bile. Çünkü, Kırklareli halkının Gazi Paşa´yı bağrına basmasını önleyecek hiçbir güç yoktu ve de olamazdı. Onun için karşılama hazırlıkları ilgililerin ve halkın gönlünce başladı. "BÜYÜK MİSAFİR’ in gelmesine birkaç gün kala köylerden kasabaya (Kırklareli´ne) akın akın insanlar gelmeye başladı. Bu yıllarda halk fakirdi bu sebeple yerleşim birimleri arasında gidip gelmeler yaya, at ve merkep sırtında ya da manda ve öküz arabaları ile yapılıyordu. Kasabaya gelenler hanlarda kalıyorlardı. Hancı Hüseyin Efendi´nin, Hafız´ın, Çanta Mehmet´in ve Nalbant Arif Ağalar´ın Hanları, Zafer ve Emek Otelleri günler öncesinden köylerden, kasabalardan gelenlerce tıklım tıklım doldurulmuştu. Kırklareli "iğne atılsa yere düşmeyecek" hale gelmişti. Halk, bağrından çıkardığı, emriyle ölüme gittiği bu "Eşsiz ve Ölümsüz İnsan"ı gönlünce, halkça karşılamak istiyordu.

20 Aralık 1930 Cumartesi Saat : 06.00

Mustafa Kemal´i Alpullu´da eski İktisat Bakanlarından Edirne Milletvekili Şakir (Kesebir), Kırklareli Milletvekillerinden Dr.Fuat (Umay), Şevket (Ödül) ve diğer yetkililer karşıladılar. Burada da çevre köy ve kasabalardan gelmiş kalabalık bir halk topluluğu vardı.
Mustafa Kemal Alpullu´da yaklaşık beşbuçuk saat kaldı. 1926 yılında hizmete girmiş bulunan Cumhuriyet Türkiyesi´nin bu ilk Şeker Fabrikasını gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Fabrikaya büyük ilgi gösterdi ve fabrikanın nasıl kurulduğu hakkında çevresindekilere bilgiler verdi. Cumhuriyet hükümetlerinin Şeker Sanayi konusunda izlemeleri gereken politikalardan bahsetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.