"LİVRES TURQUES''

Atatürk portresiyle basılan ilk Türk Lirası'nın arka yüzünde Fransızca "LİVRES TURQUES" yazar, yani "TÜRK LİRASI" yazar.

Bu gördüğünüz Türk Lirası "5 Aralık 1927" yılında 1.000 Lira olarak piyasaya sürülüyor.
1927 yılında. O yıllarda Türkiye Cumhuriyetinin bir "Merkez Bankası" yok, en ilginç olanıysa Atatürk'e düşman kesilmelerine sebep olan ve o lanetledikleri "Harf Devrimi" daha yapılmamış! Yani 1927 yılında basılan her ne olsun olsun üzerine Türk Lirası yazılamaz, çünkü Türkçe yok.
Daha netleştirelim;
- İlk Atatürk portresi olan TÜRK LİRASI "5 Aralık 1927"de basılıyor.
- ATATÜRK, Bu tür sebeplerle milli benliğimize dönüş açısından büyük bir hamle niteliği taşıyan harf inkılabı'nı 1353 sayılı kanunla getiriyor. Tarih "1 Kasım 1928'de!"
- "3 Ekim 1931" tarihinde Merkez Bankası faaliyete geçmiş para basma yetkisi bu kuruluşa verilmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kurulduktan sonra, harf devriminden önce basılan eski yazılı banknotlar, latin alfabesi ile basılmış yeni banknotlarla değiştirilmiştir.
Harf devrimi sayesinde "LİVRES TURQUES" gitmiş ve TÜRK LİRASI gelmiştir. Bu arada, Osmanlı topraklarının büyük kısmının çok uzun yıllar Fransızlarda kaldığını da hatırlatalım!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.